Seksualiteit & Diversiteit in ELP

In deze module wordt vooral aandacht gegeven aan diversiteit, zowel op vlak van culturele achtergrond, gender, relaties als seksualiteit en seksuele voorkeur.

We gaan leren hoe we met deze diversiteit in de ELP aan de slag gaan en hoe we bewust zijn van onze valkuilen en waardeoordelen hierin.

We leren hoe we seksuele problemen in de eerste lijn kunnen gaan bevragen, wat we al kunnen aanpakken in de eerste lijn en wanneer we doorverwijzen naar een seksuoloog of andere expertise. We hebben ook aandacht voor verschillende relatievormen en keuzes in relaties en hoe we die bespreken zonder waardeoordelen. En vervolgens staan we ook stil bij de aanpak en het bevragen van genderdysforie in de eerste lijn.

Deze module is gericht op psychologen en orthopedagogen die werken met (jong)volwassenen.

Programma

DAG 1

Online

LGBTQ, Gender en verschillende relatievormen

In de ELP komen we steeds vaker in aanraking met cliënten die uitdagingen ervaren op het vlak van hun genderidentiteit of op vlak van seksuele geaardheid. Daarnaast zijn er ook steeds meer keuzes op vlak van relaties en relatievorm en die keuzes worden ook vaak een onderwerp van de gesprekken. In deze lesdag leren we tools om in ELP vragen van cliënten op dit vlak te beantwoorden, maar ook te kijken hoe we hen kunnen doorverwijzen naar meer gepast hulpverlening indien aangewezen. Maar in de eerste lijn kunnen we ongetwijfeld al heel veel betekenen!

Leen Senaeve
DAG 2

Online

Culturele diversiteit

VM : Psychologische hulpverlening wordt steeds toegankelijker en aanvaardbaarder voor een verscheidenheid van cliënten uit meerdere lagen van de bevolking. Hierdoor vergroot de kans dat we als eerstelijnswerkers ook in aanraking komen met diverse sociaal-culturele kaders. Wanneer er een grote overlap is met onze eigen kaders is de kans groter dat we een natuurlijke flow ervaren in de werkrelatie met cliënten. Bij minder overlap tussen hulpverlener en cliënt in ziekte en gezondheidstheorieën is het soms creatief zoeken naar onderlinge afstemming. Basiskennis over de invloed van culturele kaders op psychische processen, ziekte- en gezondheidstheorieën kan ons ondersteunen in het werk. Concrete handvatten kunnen ook ondersteuning en richting bieden tegen handelingsverlegenheid. Daarnaast helpt zelfkennis over de eigen uitgangspunten ons ook om de eigen perspectieven niet als vanzelfsprekend te nemen. In deze workshop gaan we in op bovenstaande factoren die ons helpen rekening houden met meerdere sociaal-culturele kaders in de brede zin van het woord.

NAM :

Het doel van deze workshop is om inzicht te geven in therapeutische benaderingen binnen diverse culturen en hoe deze benaderingen kunnen worden geïntegreerd met cognitieve gedragstherapie.

Tijdens deze workshop zullen we ons verdiepen in islamitische psychologie en het onderscheid tussen collectieve en individuele culturen en hun invloed op de behandeling

 

VM : Drs. Ayse Dogan

NAM : Dr. Faraneh

DAG 3

Live

Diversiteit binnen ELP

Als eerstelijnspsychologen ontmoeten we dagelijks patiënten die verschillende culturele achtergronden, genderidentiteiten, seksuele oriëntaties, huidskleuren, religies, beperkingen, sociale klassen en leeftijden met elkaar verbinden. Maar staan we voldoende stil bij wat die diversiteit betekent in onze gespreksruimtes en begeleidingen? En moeten we daar überhaupt iets mee?

Deze interactieve workshop zal er op gericht zijn om de deelnemers mee te nemen doorheen een aantal uitdagingen die werken met verschil en diversiteit in psychologische begeleiding met zich meebrengt. Er zal een introductie gegeven worden in hedendaagse perspectieven op de constructie van verschil, sociale identiteit en cultuur toegepast op de klinische en psychotherapeutische praktijk. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en reflectieoefeningen trachten we handvaten mee te geven om op een diversiteitsensitieve manier met patiënten aan de slag te gaan.

Lotte De Schrijver
DAG 4

Live

Seksuele problemen in de eerste lijn

Hoe bevragen we seksueel functioneren en seksuele problemen in de eerste lijn? Welke interventies kunnen we al introduceren in de eerste lijn en wanneer dienen we door te verwijzen naar een seksuoloog?

 

Wim Slabbinck

 440,00

Praktisch:

  • Data: maandagen 03/02/2025 (online), 10/02/2025 (online), 17/02/2025 (live), 24/02/2025 (live)
  • Locatie live lesdagen: regio Brussel, op wandelafstand van een station
  • Uurrooster: telkens van 9u30 tot 16u30 (6 uren les, 1 uur pauze), totaal 24 uren
  • kan betaald worden online, met overschrijving of via KMO portefeuille

Heb je verdere vragen?

Contacteer ons via info@elp-academie.be

Wil je je inschrijven? Log in of maak eerst een account aan.

Schrijf je in voor deze module!

Artikelnummer: N/B Categorieën: , ,